Elämä on erilainen vakiotankoilijan silmin. Tässä blogissa käydään oman mukavuusalueen ulkopuolella, ja takaisin tullaan taas yhtä tarinaa viisaampana, elämän hauskuutta silti menettämättä.

"You will find only what you bring in." -Master Yoda-

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Niin mitäs mä nyt siis puuhaankaan? Muscle Madness? Miksi!?

Tajusin, etten oo hirveesti selittäny mikä tää Muscle Madness oikeen on, missä mä oon nyt mukana. Saatikka sitä, että miksi mä semmoseen oon lähteny. Jos ei valmennuksessa olon tai treenin pohdinta innosta sen syvemmin, niin tämä voi olla pitkä ja puuduttava postaus :)

MM on Optimal Performancen puolen vuoden nettiryhmävalmennus, joka perustuu Charles Poliquinin ravinto-oppiin ja jossa on kaksi hintaluokkaa. Alemmassa saa tavata valmentajaa Biosignature-mittauksen merkeissä yhden kerran, ja VIP-jäsenyyteen kuuluu mittaukset joka kuukausi ja joka kuukausi myös kuntosalikoulutus ja yksi kehonhuoltokoulu. Mä alotin budjetillisesti tuossa halvemmassa, mutta onneksi vaihdoin sitten vipiksi. Mun ailahteleva kilppari oli silloin se perimmäinen syy, mutta on tässä käynyt selväksi, että en mä tuota kuntosaliakaan niin hyvin handlaa, että ihan miten sattuuhan se ois mennyt ilman valmennusta. Meinaa sen valmennuksen kanssakin mennä. Isoin ongelma on mun superjäykät akillekset ja muut liikkuvuusongelmat, minkä takia esim syväkyykkääminen on yhtä pyllähtelyä. Säännölliset Biosignaturemittaukset on myös kultaa ja se, että on kasvokkain oman valmentajan kanssa, ja saa esittää kysymyksiä. Niitä oon kyllä tehnytkin, se sanoi viimeksikin, että tiukkoja kyselen. No koko rahan edestä, katsos! :D
Kaisa Jaakkolan kirja, jonka varmaan hommaan jossain vaiheessa

MM perustuu hormonitasapainoon, vai miten se nyt pitäs sanoa. Biosognature mittaa kropan rasvakertymät ja lihasmassan ja kertoo sitten, minne puolille kehoa kertyy rasvaa. Siitä saadaan tietoa, mitkä hormonit ja sitä kautta mitkä hormoneja erittävät sisäelimet tai muutoin kehon terveyteen osallistuvat toiminnot falskaa. Esimerkiksi itselläni suurin ongelma on ne takareidet, minne rasvaa kertyy kun estrogeenin saanti on liiallista tai kun maksa ei esimerkiksi saa tarpeeksi ravinteita toimiakseen optimaalisesti estrogeenin poistamiseksi. Sit taas jenkkiksiin se rasva kertyy insuliinin kautta ja pohkeisiin kun nukkuu huonosti. Musta tässä on tosi hyvä lähtökohta, ei mitään ihme vippaskonstiajattelua, vaan ihan kehon luontaista toimintaa tuetaan. Linkki Biosignaturen olemukseen


Optimal Performance on myös tämmöinen "hippi"firma, eli ne käyttää näitä superfood-juttuja sun muita sieniä ne syöpi :D Vaan tosipuheessa, mulle iso juttu oli just siinä, että saa jotain muutakin käteen ku maitorahkaa. Oppisi jotain oikeasti uutta, hyödyllistä ja terveellistä eikä tehdä ruokavaliosta mitään tuskaista. Mähän syön nyt aika paljon ja usein. Viisi kertaa päivässä, noin 400g lihaa ja kilo kasviksia/marjoja ja sitten muut härpäkkeet päälle. Vitamiineja on paljon, mutta niitä vähennetään sitä mukaa kun keho on saanut ravintovajeita korjattua. Ruokavalioon kuuluu myös viikoittainen vapaa ateria ja mennään ajatuksella, että 80-90% ajasta jos menee oikein niin sillä lopulla ei ole niin merkitystä kokonaisuuteen. Mitä tahansa ruokavaliossa olevia juttuja saa myös vaihtaa jos katsoo, että ravintoarvot pysyy samoina. Käytössä on kreatiini, protskujauheet ja BCAA, mutta muita "hurjia" tai mystisiä lisäravinteita ei ole.
Firman suosittama Poliquin-merkki ravitsemukseen,
mutta mitään tuputusta juuri tämän merkin ostamiseksi ei juuri ole.

MM on myös muutakin kuin vain ruokavalio, liikuntaohjelma (saliohjelmia tulee yhteensä 6, joka kuukaudelle oma) ja foorumi sekä mittaukset. Joka viikko on jokin teema, esimerkiksi se nukkuminen oli, eli yleensä jotain uusia tapoja ajetaan sisään joka viikko tai petrataan vanhaa. Psykologinen kanta ihmisen oppimiseen ja tavoitteissa pysymiseen on tällä firmalla hallussa, sohvalta hypättynä täysillä vetämiseen ei usein toimi vaan asioiden pitää tapahtua pikkuhiljaa. En minäkään tähän olisi pari vuotta sitten kyennyt, muutos olisi ollut liikaa. Puoli vuottakin on lyhyt aika, kun etsitää muutosta koko loppu elämälle asioihin, joita on ehtinyt siihen mennessä tehdä toisin jo vuosikymmeniä. Joka viikko tulee myös yleistä terveysoppia ja linkkejä mistä löytää itse lisää tietoa. MM ei toisin sanoen anna pelkkää kalaa syötäväksi, vaan pyrkii opettamaan kalastamaan, jotta saataisiin sitä kalaa koko loppuelämäksi.
Puhetta on ollut mm. elimistöä kuormittavista kemikaaleista

MM:n tavoite, jossain luki sellainen slogan, on etsiä ei sellaista muutosta, josta ihmiset voisi kommentoida, että "Ootko sä käyny salilla?", vaan pikemminkin että "Mitä vittua sulle on tapahtunu!?".
Oon aina haaveillu timmistä kropasta, ihan niinku kaikki naiset. Mä en kuitenkaan koskaan kuulunu niihin naisiin, jotka menee salille ja sanoo, että "Mä teen sit vaan pikkupainoilla ettei vaan tuu lihaksia, hyi!" Sanoin mä tolleen joskus yläasteella, mut enemmän se oli jotain papukaijamaista ympäristön viestin toistamista ja toisaalta laiskuutta häiritä mun nörttimieltäni hikoilulla.
Jonkun valmennettavan muutos

Ensin mä löysin sali-innon ja sitä myötä lihakset. Sitten tuli tankotanssi ja sen myötä joku funktio niille lihaksille. Aloin tosissani haluta niitä. En kuitenkaan silleen levitäkseni kaapinoveksi, vaan mahdollisimman paljon kuitenkin niin, ettei näytä jykevältä vaan urheilulliselta. Ja ettei ois mitään, mitä ei pystyis sen takia tekemään tangolla, kun ei jaksa. Vaikka sehän nyt ei tule ikinä olemaan totta, koska kun katsoo mihin miehet kykenee niin voi jo samantien sanoa, että aina on jotain mitä voisi tehdä, mutta mihin en luultavasti tule naisena ikinä yltämään, kun en kuitenkaan niiiiiiin paljon pysty harrastukselle itsestäni antamaan. Mutta mä vaan halusin vihdoin nähdä, mihin musta on. Sen sijaan, että aina kattoisi sitä omaa jossain määrin löllöä olemustaan tuskaillen peilistä, niin miksei edes kokeilisi voisiko se minunkin kohdallani tapahtua se timmiytyminen? Kyllähän se pelottaa, että jos on kaikkensa antanut ja silti se rasva vaan pitää pintansa.

Mun on ihan pakko verrata tätä viime kesän lopussa kokeilemaani Fitfarmin Superdieettiin. Kestoltaan se oli kuusi viikkoa ja kutsuin sitä omassa mielessäni maitorahkadieetiksi. Todella yksipuolinen vahvasti maitotuotteisiin nojaava ruokavalio. Nythän mä en juuri maitotuotteita syö edes, ja joskus mä kuvittelin, että miten ihmeessä päivän proteiinit voi saada kasaan ilman maitorahkaa ja raejuustoa. Kummatkaan noista ei oo oikein optimaalista ravintoa korkean teollisuusasteensa vuoksi. Proteeinia et tule saamaan sitä määrää, mitä purkin kyljessä lukee, se ei ole enää kropalle täysin hyödynnettävässä muodossa ja kuten muutkin teollistetut maitotuotteet se aiheuttaa helposti suolistolle rasitetta ja yliherkkyyksiä. Silloin tällöin syötynä ok.


En oo oikein haukkuja-persoona, mut jotenki nämä terveysjutut on asia, mikä pistää kismittämään jos niillä hallaa ihmisille tehdään. Ärsytti todella paljon, kun Superdieetissä ei koskaan selitetty eikä vastattu mihinkään, että miksi näin tehdään. Mulla on todellisia ongelmia vastaanottaa käskyjä, jos en tiedä mihin ne perustuu, paitsi jos todella luotan neuvojani ammattitaitoon ja voin siten jättäytyä huoletta toisen käsiin. Mutta siinä missä itse olen kohta ammattilaiseksi omalla alallani valmistumassa, olen myös ymmärtänyt, ettei titteli vielä todista laatua, vaan ammattilaisenkin pitää lunastaa lopulta luottamus. Optimal Performanceen mä nyt luotan, Fitfarmiin tuskastuin ja angstasin varsin lahjaakkasti Superdieetin ensimmäisen puolikkaan aikana niitä ohjeita vastaan. En todellakaan oleta, että Superdieetissä olisi voitukaan yltää saamaan laatuun, onhan MM henkilökohtaisempi, pidempi ja kalliimpi. Mutta Superdieettiinkin kuului tukifoorumi, josta ei kuitenkaan saanut mitään apua. Ruokavalio sisälsi myös sellaisia typeryyksiä, kuin että sai syödä vain vihreitä kasviksia. Jossain valmennuksen lopussa selvisi, että se on siksi kun niissä on vähiten hiilareita, mutta sitä ennen ihmiset ehti panikoida yksinään, jos pakastevihannespussin mukana tuli syötyä muutama porkkakuutio. Onko kukaan ikinä lihonut porkkanoiden takia? Jos laihtuminen on vihannesten väristä kiinni, tehdäänkö silloin kaikki ihan fiksusti? Mutta se nyt olikin isolle massalle tähdätty ohjelma, jonka ohjeet oli äärimmäiset, jotta varmasti kaikki niillä laihtuisi ja täten voitaisiin todeta sen toimivan. Mutta, rauha heidänkin liiketoiminnalleen, minä olen nyt löytänyt oman tieni ja joku muu on varmasti löytänyt onnen Fitfarmin kautta. Pääasia, että ihmiset jotain tekee terveytensä eteen. Olihan se ihan toimiva ensikosketus ruokavalion ja liikuntasuunnitelman noudattamiseen ja auttoi varmasti henkisesti tämän MM:n aloittamisessakin.

Ja lisää OP huumoria tästä


Yhtäkään angstikohtausta en ole saanut MM-ohjeiden noudattamisesta, tämä sopii mulle ku nyrkki silmään. En mä edes oikein tiedä, miten muuten mä eläisin jos en näin? Ainut asia mikä on rankkaa, on tuo keittiössä vietetyn ajan runsaus, mut sekin helpottaa kun taidot karttuu. Ja en mä oo vielä jättäny mitään laiskuuden takia kokkaamattakaan, kyllä se harmittaisi jos ei olisi seuraavana evässmoothieta mistä ottaa. MM:n tukifoorumilla pyörii liikunnan ja ravitsemuksen asiantuntijoita ja firman pomotkin vastailee kysymyksiin ihan oikeasti, eikä vaan yhdellä huonosti kirjoitetulla lauseella. Yksi lääkärikin siellä on. Miksi-kysymykset saa aina perustellut vastaukset, joskus jopa lähdeviitteiden kera. Akateemikon sydäntä lämmittää.
Das Joniburger, yrityksen yhden pomon resepti

Aamupalankin kanssa oon nykyään jo väleissä, jauhelihasta sain vihdoin viimein siedettävää, kun paistan sen ananaksen kanssa. Vihersmoothiet hylkäsin, syön yksinkertaisesti vaan tomaatteja, ne menee nopsaan alas ja maistuu hyvältä. Ja miksi jauheliha? Hormonitoiminnan käynnistämisen kannalta on parasta syödä raskaammat ateriat päivän alussa ja kevyemmät illalla. Ja jauheliha on halvin liha mitä vielä voin sietää aamulla.
Kaikettomat kaakao-banaani-muffinssit kinuskivaabdolla. Jookostakookosta.com

Ah, ja sitten yksi ihana asia. EI AAMUAEROBISIA!! Ne oli Superdieetissä, enkä tehny niitä sillonkaan koska en usko niihin. Tässä Jyväskylän yliopiston liikuntaproffan blogissa kiteytettynä miksi: Lihastohtorin blogi. Aamuaerobinen on rankka paikka kropalle ja sotkee kortisolin eritystä luontaisesti, näin myös kuulin. Mutta, tämä nyt on fitnessmaailman ikuisuuskysymyksiä ja sillä on vankat kannattajansa. Itsellä on se nukkuminen muutenkin iso kehityksen paikka, joten viideltä herääminen lenkkiä varten, kuinka lyhyttä lenkkiä tahansa, ei vaan tule kysymykseenkään.
Näin toimii Biosignature-mittaus

Mutta sata vuottahan mulla olisi kestänyt saada kaikki tämä tietotaito omaksuttua täysin omin päin. Ja tuskin olisin saanutkaan. Liikuntamäärät oli kovat, liianki kovat, ennen valmennusta, mutta lihakset ei silti kasvaneet niin kuin ne nyt tekee ja rasva oli ja pysyi. Mulla meni jo ennen tätä valmennusta usein joka päivä jonkin verran aikaa terveysasioista oppiessa netin parissa, mutta on se vaan kiva kun on joku jolta kysyä, jolla on itseä laajempi tietopankki. Valmentajasta tulee suorastaan riippuvaiseksi, mitenkähän sitä sitten pärjää ilman sitä. Toivottavasti tässä tosiaan oppii kalastamaan ettei tartte epäillä omia taitojaan sitten kun jää omilleen.
Nuuskamuikkunen
Kaikki kuvat (nuuskamuikkusta lukuunottamatta) löytyi tavalla tai toisella OP:n verkkosivuilta www.optimalperformance.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti