Elämä on erilainen vakiotankoilijan silmin. Tässä blogissa käydään oman mukavuusalueen ulkopuolella, ja takaisin tullaan taas yhtä tarinaa viisaampana, elämän hauskuutta silti menettämättä.

"You will find only what you bring in." -Master Yoda-

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

For Dummies: Päälläseisonta ja kyynärvarsiseisonta

Aerial Amy on aloittanut oman Fearless February-käsilläseisontakuukauden. Siitä innostuneena ajattelin itsekin lähteä leikkiin mukaan. Mua jarruttaa pelko ja mielikuva kaatumisesta sekä vanha ajatus siitä, että kädet ei kanna. Nyt kun peiliin katsoo, niin sen verran olkapäät jo pullottaa, että sen ei kyllä pitäs olla ainakaan se ensimmäinen asia mikä multa puuttuu. Olkapäiden liikkuvuus on huono, jonka takia oikea käsilläseisonta menee helposti väärin. Sen ja pelon takia onkin hyvä aloittaa näistä "matalan kynnyksen" kässäreistä ensin. Itsehän en todellakaan ole mikään pätevä käsilläseisoja, mutta tässä postauksessa esittelen sen, mitä itse aiheesta tiedän ja minä alotan aina ottamalla asioista ensin selvää ja pohtimalla niitä, ennen kuin sotaan lähdetään :) Eli: From one dummy to another? :D

 Sinä ja minä, aamukasteessa? :Dkuva

  1. Päälläseisonta kämmenet maassa, kolmio kämmenien ja pään välillä
  2. Päälläseisonta kyynärvarsilla, kämmenet yhdessä pään takana ja kyynärpäät kolmiossa
  3. Kyynärvarret kolmiossa ja pää hieman ilmassa
  4. Kyynärvarsiseisonta kädet suorana ja kämmenet maassa (vaikea...)
Ja kukapa näitä nyt paremmin esittelemään kuin armahin YouTube ja muutamat kiinteäpeppuiset jooganaiset. Mä oon nyt jotenki innostunu näistä lattiajutuista, liikkuvuusharjoitteista ja joogasta, kiitos sen 30/30-kyykkyhaasteen ja mun oman iPad-jooga appin. Kiinnostaa oikeestaan tällä hetkellä enemmän kuin tuo tankoilu, ottaa vähän iisimmin ja oikeasti kehittyä eikä vaan puskea koko ajan jotain uusia temppuja.

Mutta asiaan!! 

1. Päälläseisonta kämmenet maassa, kolmio kämmenien ja pään välillä

Päälläseisonnan periaatteet, kun kämmenet on maassa. Huomaa myös esitellyt terveysvaikutukset, mitä kässäreillä on!!!! Ja huomaa käsien asettelu kolmiossa suhteessa päähän!!

kuva

2. Päälläseisonta kyynärvarsilla, kämmenet yhdessä pään takana ja kyynärpäät kolmiossa

Sitten ku tahtoo ymmärtää tätä asiaa vähän syvemmin, niin tässä on asiantunteva video ja samalla kasvetaan tuohon kyynärvarsiversioon kämmenet pään takana.

kuva


Jos nyt vielä rautalangasta vääntäisi, niin tässä on tämmöinen askeleittain-video, jossa on kivat pedagogiset nuolet :P


BONUS-vaihe: Voimaantuminen :D 

Jos puuttuu core-voimaa tähän touhuun, niin tässä on video millä sitä saa. Tai oikeestaan tää on jo aika haastava vaihe...

ps. mä rakastan tätä Kino McGregoria... Niin söpö nainen, ja niin vahva, voi kettu sentäs....

Tangon avulla tuota vahvistamista voi kans tehdä tosi helposti, siinä saa myös kivasti treenattua tuota vaihetta, että nostaa pään irti lattiasta, sekä että käyttää niitä jalkoja (jalat yhdessä!) keränä kohti rintakehää ja takaisin ylös. Ihn ensteks nojaat sitten selän vasten tankoa, siitä saa vähän motorista hahmotuskykyä.
Kas näin, tästä linkistä.
kuva


Itselläni on vaikeuksia saada tuota kerää aikaseksi, ja pysymään se kasassa polvet lähellä rintakehää. En oo sillä lailla lantiotani vielä löytänyt :D Ja takareidet ja pohkeet kinnaa, niin jää vähän vajaaks tuo "kävele varpaillasi lähelle vartaloa"-vaihe...

Käsien vahvistaminen

Edistyneemmille hirmuille! :D
kuva

3. Kyynärvarret kolmiossa ja pää hieman ilmassa

Sitten kun on valmis irroittamaan pään lattiasta, niin senkun työntää olkapäistä sen verran, että pää irtoaa. Itse en tykkää pitää päätä maassa jos ei ole pakko, koska inhoan sitä painetta mikä tulee niskaan ja päähän, pidemmän päälle. Muista, ettet tökkää otsaa maahan, siitä tulee tosi epäterve kulma niskaan ja auts auts auts!!! Ja muutenkin se pää on tasapainoa varten, ei sen takia, että sen varaan koko painolla rojahdetaan.

Jos on probleemos tuon niskan kanssa, niin kasaa tämmöinen torni joogapalikoista, silloin ei satu päähän eikä kämmeniin eikä olkapäihin:
kuva


4. Kyynärvarsiseisonta kädet suorana ja kämmenet maassa (vaikea...)

Okei, nyt ollaan sitten kässäröity pään päällä ja vähän kyynärvarsilla kolmiossa, ilman päätä. Seuraavaksi voitas sitten kokeilla miltä se tuntuu ihan kokonaan ilman päätä niin, että kädet muodostaa sulle ikään kuin toiset jalat, ilman sitä kolmiota. Tässä on olennaista tasapainotella sormilla ja kyynärvarsilla heilutellen niin kuin sitä tekis omilla jalkapohjillaan. Olkapäistä tulee myös työntää itseään ylöspäin, sillä lailla löytää paitsi terveen olkapääkulman, myös tasapainon.

Kyynärvarsiseisonta:
On muuten ihan perskeleen vaikeeta...

kuva


Sitten ku tää sujuu, niin hifistellä voi tähän tyyliin:



Jos nyt tiivistän tämän kaiken näistä kässäreistä, niin mitä ikinä teetkään, katso että:
  • Työnnät käsiäsi kiinni lattiaan, jotta lavat ja olkapäät on vahvoina ja terveellisessä kulmassa. Lysyssä aiheutat itsellesi vain tuskaa. 
  • Muista että kädet ja kyynärpäät ja kämmenet ei ole liian kaukana päästä, ja että päälaki on lattiassa, ei otsa. 
  • Muodosta se kolmio! Näen ihan sikausein, että päällä yritetään seistä niinkuin oltas samalla viivalla sekä pää että kädet, ei näin!! 
  • Älä riuhdo ja potki hulluna, vaan hae tasapainoa, sekä mennessä että tullessa.
  • Dat Core!! Lantio, hipsit!
  • Kuvittele jalkojen työntämistä kohti kattoa, sillä lailla koko kroppa tulee mukaan peliin.

Jos sitten siitä pelosta puhutaan, niin kaikenhan voi tehdä seinää vasten/lähellä, tai käyttää kaveria apuna ottamaan lantiosta tukea. Kannattaa harjoitella myös ihan tahallisesti sitä, mitä tehdä jos kaatuu. Eli leuka rintaan ja kuperkeikalla alas, pehmeästi pyöreällä selällä. Leuka edellä lattiaan "ulostautuminen" ei suositeltavaa :D Kuperkeikkaamisen osaaminen korostuu sitten kun joku päivä tekee ihan sitä oikeaa suorilta käsiltä seisontaa. Kaatumisen harjoittelun ohella ainoastaan toistomäärät ja käsilläseisonnassa hengailu voi lopulta poistaa tuon pelon. Trial and error, ja se luottamus, että siitä jää henkiin, mikä vain ajan myötä tulee. Koitan tässä vakuutella samalla itseänikin... :D

Päällä ja kyynärvarsilla seisonnasta saa aikaseksi kaikenlaisia jänniä variaatioita, joten ei pidä väheksyä näiden merkitystä oikean käsilläseisonnan rinnalla :)


kuva

Ja kuten as usual, olen lähdekriittinen ja pidän tärkeänä oikean tiedon välittämistä tai muuten on parempi olla neuvomatta ketään yhtään mihinkään. Joten kiitän palautteesta ja korjauksista :)

10 kommenttia:

  1. Tärkeetä päälläseisomisen eri variaatioissa on myös se, että miten toimia jos kaikki ei menekkää niinkuin suunnitteli! :D eli kaatumistilanteen uhatessa (jos pää lattiassa-versiossa) leuka rintaan ja hallittu kuperkeikka eteenpäin. Suorilla käsillä seisonnasta turvallisinta on tulla alas kärrinpyörällä, jos tuntuu huteralta. Nämä mie opin itse mestarilta Bendy Katelta käsilläseisonta workshopista. Voin sanoo ettei ole mukavaa kun seisonnasta tulee leuka edeltä alas. :D Ranteiden venyttely ennen ja suorituksen aikana erittäin suotavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks! Lisäsin pikkusen kappaleen tuohon loppuun tuosta kuperkeikasta.
      Kattelin noita turvallisen poistumisen videoita tubesta myös, mutta jätin ne pois kun alko tulla tuota materiaalia jo muutenki aika lailla. Säästelen niitä ja rannejumppia sitten sinne joskus vuonna nakki tulevaan postaukseen noista varsinaisista käsilläseisonnoista :)
      Leuka edellä alastulo kuulostaa just semmoselta, että sääliksi kyllä jos oot sen joutunu kokemaan. Toisaalta henkiin jäit, ehkä se tuo vähän rohkeutta sekin sitten, kind of :)

      Poista
    2. Tosissaan toi kaatumisen harjoittelu poistaa mukavasti niitä ylimääräsiä pelkoja ja "jännähikeä" :D Leukaseisomisen jälkeen tosissaan oppi, että turvallisuus ennen seisontaa!
      Jään odottamaan nakin vuotta ja seuraavia postauksia!:)

      Poista
  2. Minä innostuin eilen käsilläseisomisesta, kun uskalsin mennä kokeilemaan pole4fitillä Circus Workout. En kyllä osannut siellä oikein yhtään mitään, mutta minulla oli kivaa siellä. Pitää treenailla näitä juttuja kotonakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Ei tarvitse olla hyvä voidakseen aloittaa, mutta täytyy aloittaa voidakseen olla hyvä." :)

      Poista
  3. Hei osaatko antaa vinkkiä allegraan :D. Oon nyt sen kanssa siinä vaiheessa, että saan yläkäden kiinni jalan takaa, no siis tältä se näyttää: http://veronicapole.com/wp-content/uploads/2013/03/Allegra.jpg Tarkotus ois että saisin toisella kädellä kiinni edes alta tangosta :D, jos en jalasta sitten koskaan. Tuntuu vaan, ettei selkä anna periksi. Olen käsittänyt ettet itsekään ole hirveän notkea selästä (kuten en minäkään....) mutta allegra sulla kai menee, joten miten treenasit sitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menee ja menee, saan siitä alajalasta kyllä kiinni, mutta sitten seuraava mihin itse jään kiinni on kiristys takareidessä kun yritän aukaista tuota tankojalkaa. Oon siis tehnyt siinä järjestyksessä, että ensin kädellä kiinni jalan takaa tangosta, sitten taivutus taaksepäin ja kiinni siitä vapaasta jalasta, sitten viimeisenä vaan yläjalka sojottamaan. Aluksi ongelmani oli saada yläkäsi pysymään tangossa sitten kun alkaa sitä jalkaa availla, ja oon kokeillut sekä perus että kuppiotteella. Oon kokeillut myös niinkin että ensin yläjalka suoraksi ja sitten vasta alkaa tuota selkää rääkkäämään, mutta jotenkin ajattelin että parempi ensin hakea se paketti kasaan ennen kuin tekee sen viimeisen silauksen sillä yläjalalla, siitä saa kuitenkin lisätukea.
      Tanko pitää olla aika kivasti aseteltuna, että selällä on mahdollisimman paljon tilaa liikkua. Ei saa olla siis liian ylhäällä kyljessä, mutta ei nyt ihan siinä nivusissakaan. Pitää tuntua silleen kivalta, että sinne taaksepäin taivuttaminen tuntuu vähän niinku vaan nätisti hengähtäis ulospäin, mut en voi kyllä väittää itekkään viihtyväni vielä niin hyvin :D
      Katoppa tämä video, aukaisisiko se yhtään mitä yritän selittää: http://www.youtube.com/watch?v=f57YhLuoVMg

      Poista
    2. Niin ja miten oon itte nitkutellu ees tähän asti omaani, niin ihan alkutekijöissään en vaivannut päätäni sillä, että saisin tuon yläkäden pidettyä tangossa kiinni. Pidin sen yläkäden kiinni jalassa, ja ihan alkuun oli jalkakin vielä skorpparimaisesti kiinni tangossa. Siinä sitten vaan taivuttelin itseäni taaksepäin, että saisin kroppani kääntymään juurikin noin, että edes sinne tangon taakse saisin sen käden. Sittne kun reitti alkoi olla yläkropalle selvä, niin aloin työstää että saisin pidettyä käden tangossa kiinni, ja sitten kun se alkoi pysyä niin nyt työstä että saisi tuon yläjalan irti.

      Selän kiertovenyytyksiähän tämä vaatii, ja takareittä sitten yläjalalta. Olkapäältäkin varmaan jotain, mutta toisaalta siinä mulla ei tasan ole notkeutta, ja silti saan kiinni... Niin ja mitä notkeempi lonkankoukistaja alajalalla, sitä alemmas sekin tulee jo valmiiksi, niin ei tartte selällä ja kädellä megataipua sitä hakemaan jostain kilometrin päästä.

      Poista
    3. Varmaan postaan asiasta sitten, kun ihan oikeasti saan tän tehtyä, en hirveästi tätä treenaa kun selkä niin helposti tästä ärtyy. Ei tule toistoja paljon siis.

      Poista
    4. Okei, kiitos paljon! Elikkä rauhallista venyttämistä ja kärsivällisiä hermoja tää tulee vaatimaan ilmeisesti :D. No, sitä uumoilinkin. Pitäis löytää se asento, jossa selkää saa taivutettua. Aluksi en saanut edes yläkättä tankoon, koska olin aivan liian matalalla. Mutta tämän ku joskus saan, ni sit saa olla kyllä ylpeä! Toinen mun ultimate-vaikeus-liike on aysha, joka on kans vielä kaukana, mut hyvinä päivinä menee jo interved D, joten eiköhän se sieltä vielä tuu!

      Poista