Elämä on erilainen vakiotankoilijan silmin. Tässä blogissa käydään oman mukavuusalueen ulkopuolella, ja takaisin tullaan taas yhtä tarinaa viisaampana, elämän hauskuutta silti menettämättä.

"You will find only what you bring in." -Master Yoda-

perjantai 29. elokuuta 2014

Kauneutta puun katveessa ja irti sokerista

Heti alkuun kiittelen kaikkia teitä ihania bloggareita, jotka suhtauduitte viime postaukseni herättelyhaasteeseen näinkin positiivisesti ja reippaasti. Kiva aloitella uutta blogisyksyä, kun pääsi näin heti alkuun vähän sosiaalistumaan :)

Ja sitten aiheeseen.

Koska vielä on elokuu, niin kesä ei ole virallisesti vielä "soooo last season!", niin ehdinpä siis vielä tähän sesonkiin tunkemaan nämä kuvat ennen viimeistä eräpäivää.

Tai oikeestaan, osan kesän kuvista :)

Tää oli semmonen puistojammailu, jossa itse leikin lähinnä linssin näkymättömällä puolella, täysin rakastuneena mun uuteen järkkäriin :)
Vielä sen kanssa on paljon opettelemista, ja toistaiseksi into ei yllä Photoshoppiin asti. Jotenka kaikki tässä olevat kuvat on täysin käsittelemättömiä ja aitoja. Toisaalta osaa ois voinu rajata ja kirkastaa, mutta mun mielestä nämä luonnon aidot värit on oikeestaan ihan tarpeeksi kauniit näihin ihan ilman mitään kumisia filttereitä :) Tykkään kikkailla siinä kuvaushetkellä, ja en esimerkiksi halua kuvaan mukaan tuota stagen alustaa.

Eli pitemmittä puheitta, nyt vähän kesäistä savolaista naiskauneutta :)
















 Todistetta löytyy tasan muutama kuva, että minäkin olin läsnä :D Ja nekin ihan hädin tuskin julkaisukelpoisia, tai toi parikuva on mutta nää omani :D Tällä alimmalla on ihan nimikin. Awkward Girl. ja se kyllä jotenki istuu :D




 Yleensä kun tankoilee ns ihmisten ilmoilla, niin aina joku tulee ja viihdyttää myös meitä "ihanuudellaan". Saatiin tämmönen photobomb kaveri :D

Jee :D Hyvä meininki! :D


Noh, takaisin nätteihin tyttöihin :)

Leikittiin vähän lehtien kauniilla varjoilla.




On ne niin ihqu daa :) <3

- - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sitten muihin aiheisiin, mitkä liittyy tähän päivään, mutta ei tankoon.
Ensinnäkin, tuulimyllyjä vastaanhan tässä vissiin taistellaan, kun oikeestaan ihan hyvillä mielin suunnittelin tankotreenejä KunnonSalille ekaa kertaa nyt sunnuntaille, vaan eipä väkisin. Tuli flunssa. Voi vi....


Mutta. Irti sokerista siis. Jaa mitä häh?


Otsikon irti sokerista meinaa sitä, että aloitin 2 kuukauden sokerittoman detoxin. Jos teema kiinnostaa, niin lue eteenpäin, jos ei niin tähän kohtaan kannattaa lopettaa :D



Ajatus on vieroittua sokerista, ja muuttaa omat makuaistit tulkitsemaan vähemmän sokeriset asiat makeina, jolloin jatkossakaan ei tartteisi itseään aivan täyteen pumpata, että saa jälkiruokafiilikset täytettyä. Teorian mukaan ihminen osaisi käsitellä päivän aikana noin 6 (tai 5-9) teelusikallista sokeria, ja toisin kuin muista aineista, niin sokerista (fruktoosista) ei tule kylläisyyden tunnetta tai "jarrua", joka kertoisi meille, että kiitos nyt tätä tavaraa tuli tarpeeksi. Ei ainakaan siis ennen kuin tulee suorastaan paha olo.  Tämän vuoksi ihminen voi syödä vaikka pussillisen karkkia tai levyllisen suklaata kerralla, ja kaloreita meni tuhansissa. Sokereita on monenlaisia, joista osa on keholle hyödyllisiä, kuten glukoosi.  Fruktoosille taas ei ole minkäänlaista ravitsemuksellista tarvetta. Hedelmiäkin suositellaan vitamiinien takia, joskin toki ne samat vitamiinit voi saada myös kasviksista. Hedelmiä saa syödä, mutta kohtuus olisi pysyä parissa hedelmässä per päivä ja marjoissakin hyvä pitää jotain rajaa.

Tän detoxin vaikein nakki on se, että tämän aikana ei syödä hedelmiäkään. Nyt on viikko takana ja toistaiseksi tää on ollu aika helppoa. Kaupassa ne valinnat kohdilleen ja katsoo, ettei saa piilosokereita esim kastikkeissa tai ketsupissa jne. Maustamiseen käytössä luonnollisesti sokerittomat vanilja, kaneli, kardemumma, inkivääri, jne, jos vähän jotain makeaa kaipaa. Kookosjutuista saa myös ihan ok hätävaroja. Periaatepäätöksenä en nyt tee raakasuklaatakaan, että rikkoutuu se pakottava tarve jollekin makealle ruuan jälkeen. Tee riittäköön.

Mulle tää on terveyskokeilu. Jenkkakahvat on pääasiallinen ulkoinen alue, mistä ehkä huomaan jos huomaan, vaikuttaako mihinkään. Sokerittomuuden pitäisi myös parantaa unta, keskittymistä, aivosumua ja vireystilaa. Ja kuulemma jossain kolmannella viikolla pitäs olla tosi paska olo, kun kehon toiminnot ohjautuu uudelleen ja suoliston mikrobikanta muokkautuu. Siellähän on ihmisestä riippuen ehkä useampi kilokin semmoisia bakteereja, jotka on olemassa vain pilkkoakseen sokeria. Sittenpä ne sieltä siistiytyy pois, kun eivät saa sitä ravinteekseen.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, niin mun oppaani tässä matkalla on IQS kirja eli I Quit Sugar, Irti Sokerista. Supersuosittu opus, ja sisältää paitsi 8 viikon ohjelman, myös sokerittomia reseptejä.

Saas nähä miten meikäläisen selkäranka pitää :P

6 kommenttia:

  1. En lähtisi nyt kokeilemaan sokeriton vaihetta, kun hevihyllyt on niin täynnä ihania tuoreita hedelmiä (no on siellä kasviksiakin).

    Itse olen niin pahassa sokerikoukussa, että olen ihan oikeasit saanut lääkäriltäkin vihjeen sokerin vähentämisestä. Oikeasti en edes onnistu saamaan ruuasta pahemmin piilosokeria, kun kyttää niin pahasti tuoteselostuksia kaupoissa (esim. löysin lähisupermarketistani vain yhtä aina niin ihanaa meetvursia missä ei ole sokeria tai jotain saman henkistä ainesta esim siirappia), mutta kompensaationa siitä syönkin karkkia ja leivoksia joka ikinen päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se on tää syksy, uusi alku ja sen semmosta, ja kun johonkin on päättänyt lähteä niin sama lähteä heti eikä joskus vuonna nakki eli sehän unohtus sitten :D Minä hamstraan nyt sitä kasvisosastoa, kun kotimaisetkin on hyvässä kuosissa tähän aikaan. En tiedä mikä on totuus hedelmien osalta, kun nehän tulee lämpimistä maista ympäri vuoden ja eteläiseltä pallon puoliskolta tulevat esim banaanit luulis sitten vastavuoroisesti olevan parhaimmillaan talvella?

      Ovelissa paikoissa nuokin piilosokerit, ja tyhmää miten niistä helposti saakin sitä sokeria ihan turhaan, eikä kyseessä ole edes yleensä makea tuote. Ketsupit, sinapit, balsamiviinietikka ja muut kastikkeet ehkä isoin yllättäjä näissä. Mutta nyt viime aikoina on tullut syötyä oikeasti ihan liikaa noita hedelmiä, siis yli oman tarpeen. Ja välillä sitten sortunut herkkuihin. Nostavat nämä kaikki kivasti insuliinia, ja se näkyy sitten mm jenkkakahvoissa, mikä onkin mulla se mitä mielenkiinnolla kattelen. Olen lapsesta asti kanniskellut niitä, ja sieltä asti siis syönyt ihan tolkuttomasti karkkia, joten tiedä häntä nyt sitten, että voiko näihin jenkkiksiin vaikuttaa. Jos ei nimittäin sokerittomuudella niin ei sitten varmaan millään.

      Toiveissa tietysti myös kirkkaampi mieli ja energisempi olo, eikä yhtään sen vähäpätöisempänä tavoitteena :)
      Ehkä innostut tässä ajatusta pohtiessasi kokeilemaan syksyn aikana itsekin ;) Jouluhan se siellä lopussa sitten jo häämöttelee, ja oishan tuo eri kiva edes kerran eläissään kokea semmoinen ei-överiksi heittäytynyt joulu :D Veikkaan kuvauksesi perusteella, että sinunkin kätesi vierailee aika tiuhaan siellä suklaarasioissa :D Ja eipä tuo sinänsä väärin ole, riippuu siitä mitkä on tavoitteet ja tuleeko siitä hyvä vai huono fiilis :)

      Poista
  2. Mäkin olen koulussa ymmärtänyt biokemian kursseilla, että just glukoosin käyttöä energiaksi kroppa pystyy aika hyvin säätelemään sitruunahappokierroissa. Fruktoosille ei taas ole mitään "kynnyskohtaa", vaan se käytetään aina energiaksi, eikä noudata mitään säätelyjä.

    Sitten fruktoosia mainostetaan paremmalla muka terveellisempänä (lähinnä ihqumman glykeemisen indeksinsä takia), hmm....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, se meni jotenkin niin, että fruktoosin maksa vääntää suoraan rasvaksi ainakin mikäli sille ei siis ole samantien jotain käyttöä energiana, joten fläsä lisääntyy melko pian sen syömisen myötä. Koska fruktoosi ei myöskään aiheuta kylläisyyden tunnetta, niin tämän vuoksi esimerkiksi appelsiinin syöminen ei juurikaan pidä nälkää, ja koska hedelmä (tai ne karkit) ei pidä nälkää, niitä voi muitta mutkitta syödä ihan tolkuttomia määriä.
      Matala GI tässä tapauksessa on jopa vähän ongelmallinen, kun se just edesauttaa sitä, ettei keho tunnista, että nyt saatiin muuten ihan hemmetisti kaloreita, että riittää kiitos.
      Glukoosihan sen sijaan on mm aivojen pääasiallinen energianlähde, samoin vissiin lihaksen(?), ja sen syömisellä on sekin etu, että maksan ei tällöin tarvitse valmistaa sitä itse.
      Silti hedelmät on ihan terveellisiä liukenevien kuitujen ja vitamiinien vuoksi, mutta tässä pitäneekin katsoa kokonaiskuvaa: mitä hyötyjä ja mitä haittoja. Mikäli syö kasviksia saa samat hyödyt ilman fruktoosia. Keho kuitenkin osaa käsitellä sen n. 6tl eli n.24g fruktoosia päivässä, joten mahtuuhan siihen jokuset marjat ja hedelmätkin. Marjoissakinhan on fruktoosia, joskin ilmeisesti vähän vähemmän. Tai riippuu aina marjasta ja hedelmästä. Avokadoissa, sitruunoissa ja limeissä ei ole juuri ollenkaan.

      Poista
    2. Jep. Ongelmallista on varsinkin jenkeissä että teollisuudessa sokerilähteenä käytetään useammin huokeampaa corn syrupia tai high-fructose corn syrupia, jotka sisältävät n.10% enemmän fruktoosia kuin hieman arvokkaampi sokeri. Mikä sitten edes auttaa metabolisten ongelmien syntyä.. Euroopassa onneksi käytetään enemmän normi sokeria teollisuudessa.
      Osa fruktoosin ongelmallisuudesta tulee myös siitä, ettei se stimuloi ruokahalua säätelevien insuliinin, leptiiin tai greliinin eritystä elimistössä. Eli pystyy mussuttamaan enemmän ruokaa kuin olisi tarvis.

      Mutta kerropa miten sokerista irtautuminen onnistuu, itsekin olen miettinyt että pitäisi vähän vähentää.. :P

      Poista
    3. HFCS sokeria löytyy suomestakin nimellä glukoosi-fruktoosi-siirappi, mutta ei niin säännönmukaisesti kuin Jenkeissä. Tuolla nimityksellä on varmaan haettu semmoista vaikutelmaa, ikään kuin se olisi normisokeria parempaa korostamalla sitä glukoosin osuutta. Sakkariinissahan on puolet ja puolet glukoosia, joten tavallaan se ei oo ihan niin "paha" kuin fruktoosi, sentäs puolet siitä menee suoraan kropan toimintojen käyttöön.

      Noi on just noita hankaluuksia, kun asioita miettiessä pitäisi osata tehdä synteesejä kokonaisuudesta: aina ei olekaan hyvä juttu, ettei insuliinia erity, vaikka pyrkisi näppisääntönä syömään juuri niitä matalan GI:n ruokia.

      Ajattelin raportoida matkan varrelta, ehkä jopa viikottain, ainakin jos jotain ahaa-elämyksiä ilmenee :D Tänään täytyykin muistaa ottaa myös "lähtökuva". Tavoitteet on ensisijaisesti muualla kuin ulkonäössä, mutta niitä on vaikeampi dokumentoida, joten kaiken varalta kroppakuva talteen :D

      Poista